Algemeen

Geld verdienen met ontwerp wedstrijden

Het kan zijn dat jij een heel creatief persoon bent en graag aan de slag gaat met leuke programma’s zoals Photoshop. Het kan zeker geen kwaad om dat onder de knie te krijgen. Het kan namelijk handig zijn voor in de toekomst, bijvoorbeeld wanneer jij een baan zoekt.

Echter kan jij als groot ontwerptalent ook deelnemen aan speciale ontwerp wedstrijden. Die worden online georganiseerd door grote bedrijven en instanties. De beste ontwerpers krijgen een mooie geldprijs. Wie niet waagt, die zal ook nooit winnen. Bekijk hieronder hoe jij geld kan gaan verdienen met ontwerp wedstrijden.

Hoe werkt een ontwerp wedstrijd?

Een ontwerp wedstrijd zal worden georganiseerd op speciale websites. Een dergelijk platform zal een ontwerper en een bedrijf aan elkaar binden.

De opdrachtgever plaatst een wedstrijd online en zal daarbij een duidelijke taak vermelden. Het is bijvoorbeeld voor een logo of voor een reclamecampagne. De opdrachtgever kan een keuze maken uit tientallen of zelfs honderden ontwerpen.

Jij kan er geld mee verdienen, mits je natuurlijk gekozen zal worden door de opdrachtgever. Er zal bij alle wedstrijden sowieso een prijzenpot worden uitgekeerd, zelfs wanneer geen van de ontwerpen gebruikt zal worden door het bedrijf of de instelling.

ontwerp wedstrijden

Nederlandse ontwerp wedstrijden

In Nederland kan jij als ontwerper voor dergelijke wedstrijden terecht op het platform van BrandSupply of Crowdsite. Beide platforms staan hoog aangeschreven en bieden de kans om een mooie prijs te winnen met jouw ontwerp. Normaliter zijn er maximaal 25 deelnemers per wedstrijd, dus het loopt niet storm. Dat is een enorm voordeel, want dat zal de winstkans alleen maar een boost geven. In 2009 werd Crowdsite opgericht en sindsdien werd al voor enkele miljoenen euro’s aan prijzengeld uitgekeerd aan de deelnemende ontwerpers.

Internationale ontwerp wedstrijden

Je kan ook voor een hogere geldprijs gaan en internationale concurrentie gaan opzoeken. Je kan bijvoorbeeld terecht bij 99designs. Het platform is internationaal actief en beschikt dan ook over veel meer ontwerp wedstrijden. De prijzenpot voor een wedstrijd is doorgaans hoger, maar de winstkans is wellicht kleiner. Je kan jezelf op die manier wel gaan meten met de absolute top binnen de ontwerpindustrie.

Wat kan ik winnen?

De nationale ontwerp wedstrijden beschikken over een prijzenpot van gemiddeld 200 euro tot 500 euro. Dat is misschien niet bijzonder veel, maar het is toch een mooi zakcentje voor één ontwerp. De internationale aanbieders kennen veel meer deelnemers, mede doordat je enkele duizenden euro’s kan verdienen als winnaar van een wedstrijd. Het komt nog wel eens voor dat een winnaar van een wedstrijd een baan krijgt aangeboden bij het desbetreffende bedrijf dat de wedstrijd heeft uitgeschreven.

Freelance ontwerper

Je kan jezelf ook gaan aanbieden als een freelance ontwerper. Er zijn verschillende websites waar jij jezelf kan aanbieden of kan reageren op openstaande opdrachten. Je moet denken aan Freelance.nl of SiteDeals.nl. Je hoeft op die manier geen wedstrijd te winnen om geld te kunnen verdienen met een ontwerp. De beste ontwerpers verdienen bijzonder veel geld, dus het is zeker aangeraden om jouw ontwerptalent te gaan gebruiken.